Robots reading licenser
Og afrunding af dagen
2024-11-26
Robotter læser licenser
Som Susanne (et al) talte om, sættes der lige straks et AI initiativ i gang på KB, under overskriften “AI og licenser”.
Det er i sin vorden. Der er udgået en befaling fra direktionen, men det er meget luftigt indtil videre, der er ikke kigget på scope af projektet, ingen ved hvor mange penge der er i det, der er ikke engang fundet en projektleder endnu.
Det lyder bekendt…
Kilde: Noget der dukkede op i mit feed for 10 minutter siden…
Da det rygtedes var forventingerne store. så nu vil jeg punktere ballonen.
Nu har vi jo fået den kunstige intelligens. Chatbotten kan læse ting og forklare os hvad der står i den. Så lad os hælde alle vores licensaftaler ind i den, og bede den forklare os hvad der står, hvad vi må, og hvor alle hullerne er. Fremtiden bliver fantastisk.
Så er drømmen realistisk?
Her havde jeg overvejet at tage en rekvisit med - en knappenål.
Nej. Tidligere i dag talte jeg om at vi ofte må skuffe de studerende. De store tekstmodeller kan være rigtig nyttige. De kan meget. Men der er altså ret store huller i osten.
Jeg får forskellige meldinger om hvor mange licensaftaler vi faktisk har. Nogen siger 150 forskelllige aftale partnere, enkelte med mere end en licensaftale. Andre siger at vi har i omegnen af 400 aftaler. Det er heller ikke vigtigt.
Det er ikke mange!
Mange faldgruber!
Og fortolkning? Retspraksis? Love?
vi får behov for at fintune modellen på retskilderne. Og lovgivningen kan vi godt få ind. Domsafsigelser nok også, hvis vi taler pænt med domsstolsstyrelsen. Men Karnov? Glem det. Og det er bare Danmark..
Rigsfællesskabets fremmeste ekspert hedder vist nok Morten Rosenmeier. Han kan ikke (altid) give os et klart svar. Hvorfor forventer vi at en generisk amerikansk chatbot, der som en af de væsentlige dele af sit danske træningsmateriale bruger hestenettet, kan?
Robotten vil hallucinere, og vi skal i retten.
Helt praktisk
Ingen AI. Men robotter!
RPA. Værktøjer der kan interagere med forskellige programmer på en computer. Og hvis I vil vide hvad det er - så skal I lige snakke med Søren.
Bibliotekets møde med AI
Jeg skal bruge et billede i renaissance stil med titlen “Bonnies AI-panik”
Og ja, det var mig der lod chatbotten lave en bedre udgave af Kiras julehilsen…
Vi startede med at få et overblik over - måske primært udfordringerne. Og der er dæleme mange! Personligt deler jeg mange af bekymringerne. Men jeg kunne virkelig godt tænke mig at se tal for hvad marginal omkostningen er for at jeg har fået lavet dette billede.
Og mange af de bekymringer vi har - det er dem der hele tiden har været. Maskinlæringsfolk har bekymret sig om bias de sidste ca 20 år. Det er en ti års tid siden aviserne begyndte at lave automatiske artikler…
Så - hvis vi nu bekymrer os om ting eksperterne har bekymret sig over de sidste 10 år - bekymrer vi os så om det rigtige?
Og så bliver jeg lettere forpustet over alt det Bonnie ridser op at vi skal i gang med….
Undervisning af vejledere (og studerende)
Et billede i dieselpunk stil af to bibliotekarer der underviser undervisere i brugen af generativ ai
Og en af de ting vi er i gang med - er Anne og Sørens vejledningstilbud til undervisere - og efterhånden også studerende.
Efterspørgslen er stor, men det er kompleksiteten også.
Annes bemærkning om behovet for konstant komptenceudvikling og at det faktisk er ret hårdt kan jeg godt genkende.
Emnet udvikler sig konstant. Hele tiden. Og det er en kamp at holde sig et par uger foran dem vi underviser. For ikke at tale om alt det ingen faktisk kender svaret på. Det der med ophavsret eksempelvis…
Og den der do’s and dont liste - den må I godt dele med resten af klassen.
Studerendes forventninger
Jeg skal bruge et billede i steampunk stil, der illusterer de studerendes forventninger til kunstig intelligens med en fyldt ballon, og en gal videnskabsmand der står ved siden af med en nål
De har mange - men er faktisk ret opmærksomme på at der er begrænsninger. Udfordringen er de studerende der ikke er opmærksomme. Det er der det går rigtig galt!
Hvad møder forlagene os med?
Så hørte vi frontlinieberetninger fra kontakten med forlagene.
Og vi vil så gerne have lov at arbejde med teksterne. Det vil forskerne. Og mange af de studerende, rigtig rigtig gerne,
Jeg er særligt glad for pointen om at konflikten mellem forlagenes pengepung og den teknologiske udvikling ikke er spor ny. Artikel 1 sektion 8 i den amerikanske forfatning fra 1789.
Jeg er meget tryg ved at vi har jer på sagen, og er glad for at jeg ikke selv er med nede i skyttegravene.
Automatisering af e-bogsworkflow
I art deco stil: Automatisering af e-bogsworkflow med AI
Og så begyndte vi at nærme os - det helt konkrete - måske ikke så konkret som jeg kunne ønske mig, men Søren har lovet at sende mig kildekoden - eksempel på hvordan vi faktisk kan bruge det der AI til noget i virkeligheden.
For nu kan - nogle af os - selv, i stedet for at skrive en projektansøgning i tre eksemplarer om at få bevilget adgang til en programmør i en afdeling i en anden by.
Katalogica
I stilen brutalisme: Udvikling af værktøjet Katalogica med brug af LLM – til scanning og katalogisering af bøger
Og endnu et eksempel på hvad man faktisk kan.
Søren og jeg sad i kaffepausen og talte om at det jo er en kreativ øvelse, hvor det handler om at få tanken “gad vide om ikke man kunne få computeren i spil”.
Eller, Uwes maxim. Thinking hurts and computers are cheap.
Og også en udfordring af vores deterministiske måde at tænke på. Hvorfor læser den ikke det her?
Robotter læser licensaftaler
Men de skal dæleme ikke fortolke noget for os!
Og så lidt koldt vand over alt for vidtløftige fantasier om hvad vi faktisk kan få den kunstige intelligens til at gøre for os på licensområdet. Der er ikke robotter der sætter sig i vores stole lige med det første.
Sammenfattende
Overskriften var “AI i arbejdslivet: din nye kollega”
Det lyder som om den der nye kollega er meget flittig.
Ret dygtig.
Og supertræls
Så på dagens møde har vi haft vores nye kollega til tjenstlig samtale…
The end
For af en eller anden årsag bliver billedet på den sidste slide altid enshittificeret, så der skal lige være en til sidst…